Τι είναι η Γκανιότα;

Τι είναι η γκανιότα

Τι είναι η γκανιότα στο στοίχημα;

Στο στοίχημα η γκανιότα είναι ένας πολύ συνηθισμένος όρος, πολλοί όμως από τους παίχτες που παίζουν στοίχημα αγνοούν τι πραγματικά σημαίνει.

Η Γκανιότα ορίζεται ως το σίγουρο κέρδος της στοιχηματικής εταιρείας στην αγορά ενός αγώνα, για παράδειγμα το 1Χ2, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Ουσιαστικά είναι η προμήθεια της στοιχηματικής εταιρείας.

Σε έναν αγώνα μπάσκετ ανάμεσα σε δύο ισοδύναμες ομάδες τα πιθανά αποτελέσματα είναι είτε νίκη του γηπεδούχου είτε νίκη του φιλοξενούμενου αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα ο αγώνας να λήξει ισόπαλος. Βάσει πιθανοτήτων λοιπόν (50%-50%), και με βάσει το γεγονός ότι οι ομάδες είναι ισοδύναμες, θα έπρεπε, οι στοιχηματικές εταιρείες να προσφέρουν και για τις δύο ομάδες την νίκη με απόδοση 2,00.

Δηλαδή: Ομάδα Α (απόδοση 2,00) – Ομάδα Β (απόδοση 2,00).

Γιατί όμως οι εταιρείες προσφέρουν τη νίκη και των δύο ομάδων με αποδόσεις μικρότερες του 2,00 το οποίο είναι το σωστό βάσει πιθανοτήτων;

Η απάντηση είναι γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν κάποιο σίγουρο κέρδος ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Έστω ότι και στις δύο ομάδες προσφέρουν αποδόσεις του 1,90. Εάν οι παίκτες τοποθετήσουν ισόποσα πονταρίσματα στα δύο πιθανά αποτελέσματα, για παράδειγμα αν ποντάρουν 100€ στην ομάδα Α με απόδοση 1,90, οι νικητές κερδίσουν 190€, κάτι που θα συμβεί αντίστοιχα και για τους παίκτες που θα ποντάρουν στην ομάδα Β. Όποιο από τα δύο σημεία και αν έρθει, η στοιχηματική εταιρεία είναι κερδισμένη καθώς οι μισοί παίκτες που θα χάσουν το στοίχημα αυτομάτως θα χάσουν το ποντάρισμα των 100€ ενώ οι άλλοι μισοί που κέρδισαν, δεν κερδίζουν όσα θα έπρεπε βάσει πιθανοτήτων (καθαρό κέρδος 90€ ενώ βάσει πιθανοτήτων θα έπρεπε το καθαρό κέρδος να είναι 100€).

Έτσι σε ποντάρισμα 200€, ο bookmaker θα έχει σίγουρο κέρδος 10€ συν το κέρδος από τους παίκτες που στοιχημάτισαν στην ομάδα που τελικά έχασε. Αυτό λοιπόν το σίγουρο κέρδος είναι η γκανιότα.

Πως υπολογίζεται η Γκανιότα;

Υπάρχουν πολλοί μαθηματικοί τύποι για τον υπολογισμό της γκανιότας. Ο πιο απλός και πιο γρήγορος είναι:

1/(ΑΠ1 + 1/ΑΠΧ + 1/ΑΠ2)

και ο πιο ακριβής αλλά πιο πολύπλοκος είναι ο:

1-(1/(1/ΑΠ1 + 1/ΑΠΧ + 1/ΑΠ2))

Παράδειγμα εφαρμογής του παραπάνω μαθηματικού τύπου με τρία πιθανά σημεία:

Έστω ότι στον αγώνα Ομάδα Α – Ομάδα Β έχετε το σετ αποδόσεων 1.90 – 3.25 – 3.90 για το 1Χ2:

Ο τύπος της γκανιότα είναι: Γκανιότα = 1/Απόδοση 1 + 1/Απόδοση Χ + 1/Απόδοση 2.

Άρα: Γκανιότα = 1/ 1,90 + 1/ 3,25 + 1/ 3,90 = 0,526 + 0,308 + 0,256 = 1,090
Το πολλαπλασιάζουμε x 100.

Επομένως στο παραπάνω παράδειγμα η γκανιότα είναι 9%.

Παράδειγμα εφαρμογής του παραπάνω μαθηματικού τύπου με δύο πιθανά σημεία:

Έστω ότι στον αγώνα Ομάδα Α – Ομάδα Β έχετε το σετ αποδόσεων 1.85 – 1.90 για το 12:

Ο τύπος της γκανιότα είναι: Γκανιότα = 1/Απόδοση 1 + 1/Απόδοση 2.

Άρα: Γκανιότα = 1/ 1,85 + 1/ 1,90 = 0,541 + 0,526 = 1,067
Το πολλαπλασιάζουμε x 100.

Επομένως στο παραπάνω παράδειγμα η γκανιότα είναι 6,7%.

Παράδειγμα εφαρμογής του παραπάνω μαθηματικού τύπου με άνω των τριών πιθανών σημείων:

Υπάρχουν πολλές αγορές με περισσότερα των τριών αποτελεσμάτων, όπως για παράδειγμα ποιος θα είναι ο νικητής του πρωταθλήματος, ποιος παίκτης θα σκοράρει πρώτος γκολ, πόσο θα είναι το αποτέλεσμα ημίχρονο τελικό, ποιο θα το τελικό σκορ του αγώνα κ.τ.λ.

Ο υπολογισμός της γκανιότας γίνεται στην ίδια λογική με παραπάνω:

Προσθέτουμε τα κλάσματα όπως στα δύο ή τρία πιθανά σημεία. Δηλαδή 1/Απόδοση σημείου Α + 1 Απόδοση σημείου Β + 1/Απόδοση σημείου Γ +… + 1/Απόδοση σημείου Ζ (όσα πιθανά σημεία υπάρχουν)

Παράδειγμα εφαρμογής του παραπάνω μαθηματικού τύπου με τρία πιθανά σημεία χωρίς γκανιότα:

Τι θα έπρεπε να συμβαίνει εάν τα σημεία δεν είχαν προμήθεια, δηλαδή γκανιότα! Θα δώσουμε ένα απλό παράδειγμα 1Χ2.

Έστω ότι στον αγώνα Ομάδα Α – Ομάδα Β έχετε το σετ αποδόσεων 3,00 – 3,00 – 3,00 για το 1Χ2:

Ο τύπος της γκανιότα είναι: Γκανιότα = 1/Απόδοση 1 + 1/Απόδοση Χ + 1/Απόδοση 2.

Άρα: Γκανιότα = 1/ 3,00 + 1/ 3,00 + 1/ 3,00 = 0,333 + 0,333 + 0,333 = 1,000
Το πολλαπλασιάζουμε x 100.

Άρα η γκανιότα, δηλαδή το σίγουρο κέρδος της στοιχηματικής εταιρείας είναι 0%.

www.novibet.gr

*ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Πόσο σημαντική είναι η γκανιότα;

Όσο μεγαλύτερη είναι η γκανιότα τόσο μικρότερα είναι τα κέρδη για τον κάθε παίκτη, δηλαδή δεν κερδίζει όσα θα κέρδιζε βάσει των πιθανοτήτων. Μία γκανιότα στο online στοίχημα θεωρείται αποδεκτή όταν είναι κοντά στο 5%. Κάτω από 4% η γκανιότα είναι πολύ καλή για τον παίκτη, όμως δε είναι πολύ συνηθισμένο.

Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ η γκανιότα είναι περίπου 15% και πολλές φορές φτάνει και στο 17%!

Προφανώς, βάσει γκανιότας, συμφέρει του παίκτες να στοιχηματίζουν σε online στοιχηματικές εταιρείες.

Γκανιότα και παρολί

Με τον όρο παρολί εννοούμε τον συνδυασμό δύο ή περισσότερων στοιχημάτων με σκοπό να πολλαπλασιαστούν οι αποδόσεις και να αυξήσουμε τα κέρδη μας. Για να κερδίσει ο παίκτης προϋπόθεση είναι να πετύχει όλες τις στοιχηματικές προβλέψεις.

Στα παρολί η γκανιότα πολλαπλασιάζεται, με αποτέλεσμα η τελική γκανιότα να είναι πάρα πολύ μεγάλη κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι απώλειες στα κέρδη αυξάνονται κατά πολύ, παρόλο που φαινομενικά το τελικό κέρδος αυξάνεται λόγο του πολλαπλασιασμού των αποδόσεων.

Στοιχηματικές Εταιρείες με 0% Γκανιότα

Μία εταιρεία μπορεί να προσφέρει μεγάλη απόδοση σε ένα δημοφιλές παιχνίδι σε ένα σημείο ή γενικότερα σε όλο το σετ αποδόσεων (γκανιότα) για να προσελκύσει νέους ή μη ενεργούς πελάτες.

Για παράδειγμα ο StoiximanStoiximan, μία από τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρείες στην Ελλάδα προσφέρει καθημερινά από έναν έως τέσσερις αγώνες με 0% γκανιότα. Αυτό γίνεται για λόγους μάρκετινγκ για να προσεγγίσει νέους πελάτες και να δημιουργήσει ένα πιστό κοινό.

www.novibet.gr

*ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Τι να κάνετε για να μειώσετε την γκανιότα

Για να μειώσετε την γκανιότα στο στοίχημα, το πλεονέκτημα δηλαδή της στοιχηματικής εταιρείας, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω έξι συμβουλές:

  • Στοιχηματίστε σε όσο το δυνατόν λιγότερα παιχνίδια, εάν είναι δυνατόν και μονά, αποφεύγοντας τα παρολί.
  • Προτιμήστε τις online στοιχηματικές εταιρείες με τις καλύτερες αποδόσεις στοιχήματος με όσο το δυνατόν μικρότερη γκανιότα.
  • Στοιχηματίστε όσο το δυνατόν νωρίτερα. Συνήθως οι εταιρίες στοιχήματος που βγάζουν αποδόσεις νωρίς, προσφέρουν πολύ μεγαλύτερες τιμές. Στην συνέχεια, ανάλογα και με τα πονταρίσματα διαμορφώνουν τις αποδόσεις στα σημεία. Εάν για παράδειγμα σε έναν αγώνα οι παίκτες έχουν στοιχηματίσει μεγάλα ποσά σε ένα σημείο, οι στοιχηματικές εταιρείες ρίχνουν την απόδοση του σημείου αυτού και αυξάνουν τις άλλες, με σκοπό να μοιραστούν τα πονταρίσματα και να μειώσουν την χασούρα σε περίπτωση που το σημείο τελικά έρθει.
  • Κυνηγήστε τα λάθη των στοιχηματικών εταιρειών σε αποδόσεις. Πολλές φορές γίνονται λάθη και αποδόσεις σε διάφορα σημεία είναι αδικαιολόγητα υψηλές. Έτσι αν η απόδοση σε ένα γεγονός σας φαίνεται μεγαλύτερη από ότι θα έπρεπε, εκμεταλλευθείτε αυτό το γεγονός.
  • Δεν υπάρχουν στάνταρ σημεία. Όλα σπάνε, έτσι μην κοιτάτε τις αποδόσεις αλλά πολλές φορές χρειάζεται να υπερισχύσει το feeling αφού προηγηθεί η ανάλογη μελέτη. Μια χαμηλή απόδοση δεν σημαίνει ότι το σημείο έχει πάντα μεγαλύτερες πιθανότητες αλλά ούτε και το αντίθετο.
  • Κάντε έρευνα και παρακολουθείστε websites που δίνουν προγνωστικά στοιχήματος. Συνήθως τα προγνωστικά για το στοίχημα που προτείνουν είναι αποδόσεις κοντά στο 2,00 ή και μεγαλύτερες.

Συνοψίζοντας, η γκανιότα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ύπαρξης των εταιρειών στοιχημάτων. Οι στοιχηματικές εταιρείες είναι επιχειρήσεις και δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν η γκανιότα τους ήταν μηδενική σε όλα τα παιχνίδια, θα λειτουργούσαν δηλαδή χωρίς να έχουν σίγουρο κέρδος.

21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ